Aşırı terleme (hiperhidrozis) kişilerin sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilen, hem tıbbi hem sosyal bir sorundur. Aşırı terleyen bölgelerin başında koltuk altı (aksilla), avuç içi, ayak tabanı ve alın sayılabilmekle beraber hemen hemen her bölgede olabilir. Bu terleme sadece yaz aylarında olmaz, her mevsimde hastaya rahatsızlık verir. Hiperhidrozise yani terlemeye yönelik yapılan botulinum toksin tedavisi bu problemin tedavisinde çığır açan bir tedavidir.
Stres, birtakım ilaçlar, hipertiroidi, adrenal bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, obezite, bazı hormonlar aşırı koltuk altı ve diğer bölgelerde terlemenin nedenleri arasında sayılmaktadır. Ancak daha sıklıkta özellikli bir etkenden bağımsız olarak yapısal sebeplerle de hiperhidrozis görülebilir.
Koltuk altına, avuç içine veya ilgili alana botulinum toksin uygulaması son yıllarda terleme tedavisinde sıkça kullanılan güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış bir uygulamadır. Botulinum toksinin estetik haricinde en sık kullanıldığı alanların başında aşırı terleme gelmektedir. Koltuk altı terlemesi tedavisinde FDA (Amerikan İlaç Dairesi) onayını alan botulinum toksin tedavisi kullanım güvenliği ve etkinliği ile ülkemizde ve yurtdışında talep gören bir tedavidir.
Terlemeye yönelik botulinum toksin nasıl yapılır?
Her alanda cilt altı bölgeye birkaç mm aralıklarla ufak miktarda ilaç enjeksiyonları yapılır. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer.
Terlemeye yönelik botulinum toksin güvenli midir?
Uzman bir doktor tarafından uygun şekilde yapılan bu işlem güvenli bir uygulamadır. Derinin hemen altına (derinin en üst seviyelerine) yapıldığı için belirgin yan etkisi yok gibidir. Bu işlemi yaptıranlarda bazen geçici birkaç gün süren iğne yerlerinde küçük morluklar görülebilir.
Koltuk altında terlemeye yönelik botulinum toksin yaptıranların hep sorduğu ve kaygılandığı “acaba koltuk altı lenf bezlerine zarar verir mi” kaygısı tamamen yersizdir. Çünkü bu işlem koltuk altı lenf bezlerinin olduğu derin katmanda değil derinin çok yüzeyel tabakasında uygulanmaktadır.
Terlemeye yönelik botulinum toksin ağrılı bir tedavi midir?
Terlemeye yönelik botulinum toksin düşünülenden daha az acıtır. Tedaviye başlamadan önce bölgeye topikal bir uyuşturma kremi uygulanır ve işlem esnasında soğuk uygulama veya titreşimden faydalanılarak ağrı en aza indirilir.
Terlemeye yönelik botulinum toksin etkisini ne zaman gösterir?
Terlemeye yönelik botulinum toksin uygulama sonrası koltuk altı terlemesinde % 82-87 oranında bir azalma olduğu gösterilmiştir. Etkisi genellikle 4 gün içerisinde başlar ve iki hafta arasında tam olarak yerleşir.Terlemeye yönelik botulinum toksin geçici bir süre ile terlemeyi bloke ettiği için 6-10 ayda bir tekrarlanabilen bir tedavidir.