Diş sıkma durumu uyanıkken veya uyku sırasında görülebilir. Uykuda iken diş sıkma, uykuyla ilişkili bir bozukluk olarak kabul edilir. Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan insanların horlama ve uyku apnesi gibi farklı uyku bozukluklarına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Hafif diş sıkma tedavi gerektirmeyebilirken bazı insanlarda, diş sıkma alışkanlığı çene eklemi bozukluklarına, baş ağrısına, diş minesi hasarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açacak kadar şiddetli olabilir.
Diş Sıkma (Bruksizm) belirtileri nelerdir?
•Diş gıcırdatma veya sesli diş sıkma uyku partneriniz tarafından farkedilebilir.
•Devamlı diş sıkmaya bağlı düzleşmiş, kırılmış, ve hasarlanmış dişler diş hekiminizce tespit edilebilir.
•Devamlı yorgun veya çene kaslarını devamlı kasmaya bağlı kilitlenen çene yapısı olabilir.
•Çene, boyun, yüz veya baş ağrısı görülebilir
•Kulak ağrısı gibi hissedilen, diş sıkmaya bağlı yansıyan ağrı hissiyatı olabilir.
•Yanağınızın iç kısmında ısırmaya bağlı yaralanma.
•Uyku bozuklukları ve yorgun şekilde uyanma sıkça görülen rahatsızlıklardır.
Diş sıkmaya yönelik botulinum toksin kimlere yapmalıdır?
Diş sıkma problemi olan kişilerin Masseter kas hacmi, kas gücü ve ihtiyacına göre uygun dozda botulinum toksin enjeksiyonu yapılır. Bu sayede Masseter kasında küçülme ve yumuşama sağlanır. Tedavide amaç masseter kasını zaman içerisinde kontrollü bir şekilde, belli miktarda zayıflatmak ve eritmektir. Bu işlem diş sıkma problemi olmaksızın Masseter kası aşırı gelişmiş olan kişilerde kare olan yüz şeklini inceltmek ve yüz ovalini oluşturabilmek amacıyla da sıkça tercih edilir. Uygulanan doz yeme içme ve çiğneme fonksiyonlarını etkilemeyecek düzeydedir. Diş sıkmaya yönelik botulinum toksin sonrası ilk hafta çiğneme konusunda hafif bir güçsüzlük hissedilebilir. Ancak bu çiğnemeye engel olacak derecede değildir ve genellikle bir haftada geçer.
Diş sıkmaya yönelik botulinum toksin uygulaması ağrılı bir uygulama mıdır?
Çoğu hastamızda Diş sıkmaya yönelik botulinum toksin enjeksiyonunda ağrı şikayeti olmaz. Hastalar uygulamadan hemen sonra günlük aktivitelerine veya iş yaşamına devam ederler.
Diş sıkmaya yönelik botulinum toksin uygulaması etkisini ne zaman gösterir?
İşlem sonrası etki 5-7 gün içerisinde başlar ve 2 haftada oturur. Yüzün inceltilmesi için yapılan ugulamalarda istenilen sonucun görülmesi için 1 ay beklemek gerekmektedir.
Diş sıkmaya yönelik botulinum toksin uygulaması düzenli yapılması gereken bir tedavidir. Uygulama sıklığı hastanın klinik durumuna göre planlanır. Zaman içerisinde uygulama sıklığı ve ihtiyaç duyulan doz azalabilir.